>Climatul temperat-rece (taigaua)

Autori

>

Localizare: In jurul Polului Nord: nordul Canadei, Alaska, Groenlanda, extremitatea nordica a Europei.

Caracteristici climatice: Climat cu sezon de iarna foarte rece (temperaturi sub -30 grade Celsius, zapada, vanturi intense) si unul de vara (temperaturile se pot ridica la +10 grade Celsius, producandu-se topirea partiala a zapezii); precipitatii reduse (sub 400 mm), cad frecvent la schimbarea anotimpurilor. Clima este de tranzitie spre regiunile polare si se extinde intre 50-70 grade latitudine nordica (nordul Canadei, N-E Europei, nordul Asiei). Iarna este anotimpul dominant si se inregistreaza geruri puternice cu temperaturi de -71,1 grade Celsius – in Siberia. Vara este scurta si temperatura medie a lunii celei mai calde este sub 10 grade Celsius – nu permite solului sa se dezghete decat la suprafata.

Vegetatia: Este reprezentata de taiga, fiind dominata de padurile de rasinoase (molid, pin, brad) caracteristice emisferei boreale (Europa, Asia, America de Nord), aceasta zona fiind cuprinsa intre padurea de foioase (sud) si tundra (nord). In emisfera nordica, trecerea de la taiga la tundra se face printr-o fasie de tranzitie numita silvotundra, in care apar paduri izolate de mesteacan, pin si molid, alaturi de vegetatia ierboasa.

Fauna: Este reprezentata de animale cu blana pretioasa, carnivore (ras, lulp, vultur, bufnita), ierbivore (cerbul, elanul, iepurele polar, gasca, veverita) si omnivore (cerbul, ursul).

 Soluri: Solul este inghetat in adanc (permafrost), dezghetul atingand vara numai o patura superficiala, favorizand formarea mlasitinilor si contribuind la revarsarea cursurilor de apa. Solurile sunt, in majoritate, umede, datorita panzei freatice aflate in apropierea suprafetei terenurilor, predominand solurile podzolice.

Importanta si impactul antropic: Din punct de vedere economic padurile de  conifere sunt valorificate intens, fiind utile omului: produsele sale vegetale si animale pe care le poate valorifica ca materii prime in diferite industrii. Omul a distrus echilibrul din aceste paduri; defrisarea irationala a dus la reducerea semnificativa a suprafetei cu paduri de conifere din zona boreala.

1 comentariu

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: